پس از گذشت ۳ سال از فعالیتهای متنوع جشنوارۀ «زنگ کار» نوبت «جشن تولد مسئولیتپذیری دانشآموزان کاری» شده است، جشنی که فرهنگسرای «غدیر» آن را برگزار میکند.
این برنامه توسط آقای سجاد ملک ثابت از تیم هنری موسسه فرهنگی نور و نشاط در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۹۶ اجرا شد.
گزارش شهرآرا آنلاین
گزارش شهرآرا آنلاین
به گزارش شهرآرا آنلاین / خورشید هنوز غروب نکرده که وارد فرهنگسرای «غدیر» میشویم. روی پلههای ورودی بچهها مشغول شیطنتکردن هستند و خانوادهها بههمراه فرزندانشان وارد فرهنگسرا میشوند. دم در ورودی آمفیتئاتر علاوهبر پذیرایی مرسوم به مهمانها پاپکورن هم میدهند و همین کار خندهای روی لب کوچکترها نشانده است. عصر شنبه، ۲۸ مردادماه، پس از گذشت ۳ سال از فعالیتهای متنوع جشنوارۀ «زنگ کار» نوبت «جشن تولد مسئولیتپذیری دانشآموزان کاری» شده است، جشنی که فرهنگسرای «غدیر» آن را برگزار میکند و قرار است در آن میوۀ زحمتکشی در کام دانشآموزان کاری شیرین شود تا نوجوانان پسری که تابستان خود را صرف کارآموزی، کسب تجربه و اشتغال کردهاند به خود ببالند.هنوز یک ربع از شروع برنامه نگذشته که سالن مملو از جمعیت شده و در آمفیتئاتر تکوتوک صندلی خالی میتوان پیدا کرد.
شعار «کار جوهرۀ مرد است» پشت تریبون خودنمایی میکند و بنری بزرگ عنوان برنامه را که «جشن تولد مسئولیتپذیری دانشآموزان کاری» است نشان میدهد.
۱۲۰ دانشآموز با خانوادههایشان دعوت شدهاند. پدرها و مادرها و کودکان خردسال علاوهبر ۱۲۰ پسر نوجوان آمدهاند و سالن ۵۰۰نفری کاملا پر شده است. بعد از سرود ملی همه رو به بارگاه مطهر رضوی میکنند و با خواندن جمعی صلوات خاصه برنامه بهصورت رسمی شروع میشود.
۲۰هزار دانشآموز در جشنوارۀ «زنگ کار»
حسن سلطانی که دبیر جشنوارۀ «زنگ کار» است برای خوشآمدگویی پشت تریبون میرود و بعد از اشاره به فعالیتهای صورتگرفته در سه سال گذشته و اشاره به مشارکت بیش از ۲۰هزار دانشآموز در این برنامه میگوید: «جشن مسئولیتپذیری را به این امید برگزار میکنیم که در سالهای آینده هر خانوادهای خودش این برنامه را میان اقوامش برگزار کند.»
سلطانی با اشاره به مسئلۀ اقتصاد مقاومتی میگوید: «درست است که مسئولیت تحقق اقتصاد مقاومتی با دولت، مجلس و سایر نهادهاست، اما مردم هم در آن نقش مهمی دارند. امروز در بازار و صنعت کار وجود دارد، اما نیروی باقابلیت که توانایی انجامدادن آن را داشته باشد نداریم. در شرایط امروز نیروی انسانی در کشور ما حرف اول را میزند. برای تربیت نیروی زبدۀ کاری علاوهبر وضع سیاستهای کلان باید رسم و رسوممان را هم تغییر دهیم.».
سلطانی ادامه میدهد: «در رسوم ما جشن تکلیف وجود دارد و حتی جشن تولد را که زمانی فقط برای کودکان میگرفتند حالا برای بزرگترها هم برگزار میکنند؛حال چه اشکالی دارد که خانوادههای ما هرسال برای آن دسته از نوجوانهای فامیلشان که تابستان خود را صرف کار کردهاند جنش بگیرند و از آنها تقدیر کنند؟!».
از دانشآموزان کاری در مدرسه تقدیر کنیم
مدیر فرهنگسرای «غدیر» از معلمان و فعالان فرهنگی مساجد که در سالن حاضر هستند میخواهد که دستشان را بالا بگیرند و بعد میگوید: «در مدرسه از دانشآموزان با نمرۀ بالا تقدیر میشود؛ چه اشکالی دارد هرسال، ابتدای ماه مهر، از دانشآموزانی که تابستان خود را صرف کار کردهاند هم در مسجد و مدرسه تقدیر شود؟! باور کنید ارزشهای ما دچار مشکل شده است. یکی از دانشآموزان میگفت: «من خجالت میکشم به همکلاسیهایم بگویم که تابستان سرکار میرفتهام.». اگر نوجوانی بگوید کلاس کنکور میرود، تحسین میشود و درعوض به آنکه سر کار میرود نگاه مثبتی نمیشود.»
پس از مدیر فرهنگسرای «غدیر» دکتر جواد سخدری، مدیر توسعۀ نوآوری و تجاریسازی دانش جهاد دانشگاهی خراسان رضوی،روی سن میآید و مجری برنامه از او دربارۀ کارهای دوران نوجوانیاش میپرسد که میگوید: «در دوران کودکی و نوجوانی زیاد سر کار میرفتم. اولین کارم بامیهفروشی بود. بزرگتر که شدم در میدانبار «رضوی» در کارگاههای صنعتی و کارخانجات کارگری کردم. یک کارگاه تلمبهسازی که سالها پیش در آن مشغول بودم هنوز هم هست و اخیراً به آنجا سر زدم.»
۲۸۰هزار فارغالتحصیل دانشگاهی بیکار در استان
دکتر سخدری حالا استاد دانشگاه است و به تجارب گذشتۀ خود افتخار میکند. او سخنرانیاش را با ارائۀ آمار آغاز میکند: «در پایان سال جاری تعداد فارغالتحصیلان بیکار در خراسان رضوی به بیش از ۲۸۰هزار نفر میرسد. این آمار یعنی نظام آموزشی خوب کار نکرده است؛ یعنی خانواده، مدرسه، دانشگاه و بازار کار، بهعنوان مراحل آموزشی، نقش خود را بهدرستی ایفا نکردهاند. در این فرصت مخاطب ما خانوادهها هستند.».
او میافزاید: «خانواده، بهعنوان بخش مهمی از فرآیند آموزشی، فاقد اطلاعات کافی در حوزۀ بازار کسبوکار است. بهوفور دیده میشود در خانوادههایی که فرزندان بزرگ با مدارک تحصیلی بیکار هستند بازهم فرزندان کوچک به ادامۀ تحصیلات آکادمیک تشویق میشوند.».
سخدری با اشاره به اینکه در کل کشور ما قانون یکسانی حکمفرماست، اما میزان بیکاری متفاوت است میگوید: «در یزد که از مواهب طبیعی کمتری برخوردار است میزان بیکاری ۵درصد است که این آمار طبیعی است و بیانگر میزان بسیار ناچیز بیکاری در این شهر است، اما در استان گیلان، بهعنوان یک استان برخوردار، میزان بیکاری به حد بحران رسیده است و این نشان از تأثیر فرهنگ مردم در میزان بیکاری دارد.».
از کودک ۶ماهه تا پیر ۶۰ساله
عضو هیئتعلمی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه تحقیقات اثبات کرده نوجوان در دستفروشی ۱۶ فعالیت تجاری را میآموزد میگوید: «فعالیت اقتصادی در نوجوانی و کودکی تجاربی را دراختیار فرد میگذارد که هیچجایی آموزش داده نمیشوند، تجربیات منحصربهفردی که فقط ازطریق فعالیت در محیط کاری بهدست میآیند و در زندگی آینده و کسبوکار بسیار مؤثرند.».
سخدری که در پایان سخنرانیاش با تشویق ممتد حضار روبهرو میشود میگوید: «این اولین برنامهای بود که در آن مخاطبانم از کودک ۶ماهه تا پیرمرد ۶۰ساله متغیر بودند.».
برنامه با خاطرهگویی ۴ دانشآموز ادامه پیدا میکند و در پایان بهصورت نمادین ۴ دانشآموز شمعهای کیک تولد مسئولیتپذیری را خاموش میکنند. پس از عکس دستهجمعی از تمام ۱۲۰ دانشآموزی که در برنامه حضور دارند با لوح و هدیه تقدیر میشود.